Oma was lief, heel lief

Vandaag is het 44 jaar geleden dat mijn oma overleed. Ik was 10 jaar oud. Een paar weken voor het overlijden was het herfstvakantie. Mijn broer en ik hadden de hele vakantie bij oma gelogeerd. Dat vonden we altijd zo fijn.
Oma was lief, heel lief. Ze zat vaak aan de grote tafel in de kamer, met haar schort over haar kleding. Ze schilde dan sinaasappels voor ons en zei in dialect: “Et er mar goeoed van, dan blieft de griep uut huus”. En dat deden we.

Die vakantie breide oma sokken voor mij, geitenwollen sokken. Heerlijk warm en ik heb ze nog steeds. Een mooie herinnering aan een fijne logeer-vakantie.
Oma….. Oma Winkel, noemden we haar, want ze had een kruidenierswinkel in Venray. Uren hebben we daar als kleinkinderen doorgebracht. Op zondag, de winkels waren toen nog gesloten op die dag, scheurden we met winkelwagentjes door de winkel. We aten walnoten en schoven de harde buitenkant daarvan onder het groenten-rek. We dronken chocomel en mochten iets lekkers uitzoeken uit de winkel. Smarties in een buisje, heerlijk vond ik die.

Een mooie tijd waar ik met een warm gevoel aan terug denk. Een gevoel van thuiskomen, erbij horen, er mogen zijn, ertoe doen, gewoon… onderdeel zijn van een familie, een hechte familie. Een familie met alles wat daarbij hoort. De manier van omgaan met elkaar, open zijn of juist niet, zorgen voor elkaar. Patronen die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zoals dat in elke familie gebeurt. Dankbaar dat ik deel uitmaak van deze familie.
En de patronen? Ook daar ben ik dankbaar voor. En ook het feit dat ik ze later in mijn leven heb aangekeken, en sommige heb behouden en bij anderen heb gedacht: “dit ga ik anders doen”.

Wat mij daarbij geholpen heeft , zijn o.a. familie-opstellingen. Hierbij heb ik op een fijne manier zicht gekregen op bepaalde patronen en hoe ze op mij doorwerkten, èn heb ik gevoeld hoe ik ze kon loslaten, ombuigen enz.
In mijn praktijk ‘Inzicht geeft ruimte” help ik anderen via deze systemische manier. Mijn motto daarbij is: “Als je het eenmaal hebt gezien en gevoeld, kun je er niet meer omheen”.
Bel of mail gerust.

Scroll naar boven